Chefen totalvägrar när Ida kräver högre lön, men sluga knepet får honom att ge med sig direkt

Det här med lönesamtal och förhandlingar är rätt svårt. Jag har alltid tyckt att den typen av situationer är lite obekväma. Det handlar om att man ska lyfta fram sina bästa egenskaper, men samtidigt inte framstå som alltför stöddig och självgod.

Det får nog dock anses vara ett av årens viktigaste möten. Det som bestäms under exempelvis ett lönesamtal kommer gälla över en ganska lång period, så därför kan det ju sammanlagt handla om ganska stora summor pengar.

Kvinnan i den här roliga historien kom på ett genialt knep för att tvinga sin chef att höja hennes lön. Det borde man rentav kanske ta efter!

Det var då Ida som länge hade arbetat på samma möbelföretag. Hon var en uppskattad anställd, men på senare tid hade firman haft det lite tufft. En dag bestämde hon sig dock för att det var dags för henne att få en rejäl löneökning.

Så Ida begav sig mot chefens kontor. Han var känd för att vara vresig och lite kaxig emellanåt.

– Ursäkta, får jag störa en snabbis? sa hon genom dörren som stod på glänt.

– Visst, kom in! Vad han kan hjälpa dig med då? undrade chefen.

– Som du vet så har jag nu arbetat för det här företaget i drygt 10 år…

– Ja…

– Jag ska inte slösa din tid med massa småtjafs. Det är som så att jag kommer att behöva en rejäl löneökning. Senaste gångerna har det enbart varit med någon procent, men nu måste jag nog kräva betydligt mer. Det är nämligen som så att jag har fyra andra företag efter mig…

– En löneökning? Nu? Oj… Det är väldigt tuffa tider här just nu. Jag måste hålla hårt i varenda krona. Egentligen måste jag tvärvägra att öka lönen för någon, svarar chefen bekymrat.

– Jo, jag vet det – och jag ber om ursäkt om jag sätter sig i en jobbig sits. Samtidigt tycker jag att jag gjort mig förtjänt av en högre lön. Jag hoppas att du kan ha i åtanke hur lojal jag varit under alla år, mitt ständigt hårda arbete och att jag dagligen bidrar med mycket till firman.

– Och du har fyra andra företag efter dig nu, säger du?

– Det stämmer. Jag hade därför behövt ett besked från dig snarast möjligt.

– Åh herregud…

Fyra. Andra. Företag, viskar Ida självsäkert.

Wikimedia Commons

Chefen ber om att få en timmes betänketid.

– Inga problem, svarar Ida, som en stund senare är tillbaka på samma kontor.

– Nå, hur blir det? undrar hon.

Chefen suckar, men lägger fram ett kontrakt.

– Om du skriver på här så får du hela 10 procent i löneökning och fem extra betalda semesterdagar varje år. Hur låter det? Det är absolut max som jag kan göra för att behålla dig.

– Tack, det blir jättebra, säger Ida glatt och sätter sin kråka på avtalet.

Chefen placerar in det påskrivna kontraktet i en pärm, tittar sedan på Ida.

– Du, av ren nyfikenhet – får jag fråga vilka andra företag som var på jakt efter dig?

– Javisst, svarar Ida. Nordea, Kronofogden, Skatteverket och Telia. Men nu kan jag äntligen betala alla räkningar, så de kommer nog att lugna ner sig…

Så kan man också göra för att få högre lön! Dela om du också tyckte att det här var smart!