Rolig historia: Expediten hånar mormor i mataffären – men tantens stenhårda kontring tar ner slyngeln på jorden

En fråga som blir allt hetare och hetare är miljön. Den kommer ständigt på tal både ute i stugorna och på arbetsplatserna. Det är dessutom en viktig och aktuell fråga inom politiken – hela världen berörs ju vägen mot ett bättre klimat.

Jag uppfattar att många unga brinner lite extra för det här. De är i alla fall snabba vad gäller att påpeka hur man ska bete sig. Det är sophantering dit, återvinning dit – och att sköta allt på rätt sätt är sannerligen en liten utmaning.

Nu säger jag inte alls att det här är fel – tvärtom! Det blir dock lite dumt när ungdomar ska sätta sig på sina höga hästar – även vi med några år på nacken vet faktiskt hur man ska sköta sig för att värna om miljön på ett vettigt sätt.

Den här lilla berättelsen handlar om det här! Jag hittade den på nätet tidigare i veckan och jag måste säga att den är helt klockren! Huruvida den är fiktiv eller sann vet jag inte, men själva poängen är så pass rolig att jag inte tycker det spelar så himla stor roll!

Jag fick mig ett riktigt gott skratt av krutgummans kontring på slutet!

Unga biträdet röt till

Jag skulle betala på mataffären tidigare i dag när det unga kassabiträdet med en barsk ton föreslog att jag nästa skulle ta med mina egna kassar nästa gång – eftersom plastpåsar inte är bra för naturen.

Wikipedia

Jag var nu, tydligen, en av många miljöbovar.

Jag bad försynt om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket förr. Killen i kassan svarade att det är problemet.

Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.”

Han hade förstås rätt angående en sak – vår generation hade inte samma miljötänk på ”vår tid”.

Men vad hade vi på vår tid då? Efter kort funderande och sökande i min egen själ insåg jag vad vi hade. Jag berättade då det för honom.

Hade inte hissar

Förr hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger.

Men vi hade inte miljötänk!

Vi gick i trappor för vi hade ju inte hiss eller rulltrappor i alla butiker, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några 100 meter. 

Men kassabiträdet har rätt – vi hade inget miljötänk.

Då tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid.

Wikimedia Commons

Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket, men kassabiträdet hade rätt – vi hade inte miljötänket då.

På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. TV:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland.

I köket blandade, vispade vi alltid för hand. Vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar för att skydda dem – vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.

Drack från kranen

På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta, så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband och trappmaskiner.

Men kassabiträdet hade rätt – vi hade inte miljötänket då.

Vi drack vatten från kranen i stället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut i stället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln i stället för att kasta hela hyveln bara för att bladet var slött. Men vi hade inte miljötänket då.

Pixabay

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan i stället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar om dygnet). Vi hade ett eluttag i varje rum i stället för ett dussintal uttag i en stor förgrening.

VI behövde inte heller ha en datoriserad pryl som skickade datasignaler 3 000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria…

Är det inte lite tråkigt hur dagens ungdom klagar över hur slösaktig den äldre generationen var bara för att vi inte hade ”miljötänk”? Snåla inte nu, tryck på dela-knappen om du håller med och gillade krutgummans klockrena svar!