Därför ska du alltid byta sängkläder minst 1 gång i veckan

Hur man tvättar och byter sina sängkläder är väldigt individuellt, vem man än frågar så har de sitt eget lilla sätt att ta hand om det på. Alla vet att man borde byta med jämna mellanrum, annars frodas det bakterier och annat snusk i sängen, vilket man ju gärna undviker. Men hur snuskigt blir det egentligen? Enligt en studie som Business Insider skriver om kan ens kudde innehålla mer snusk än en toalettsits.

Lakan och örngott tvättas med jämna mellanrum, men hur är det med kuddar och täcken? Enligt en studie så blir framför allt kudden rejält snuskig om den inte tvättas med jämna mellanrum.

1,5 deciliter svett per natt

Varje natt så fäller en kropp cirka 15 miljoner hudceller och ger ifrån sig ungefär 1,5 deciliter svett. Den största delen av vår svett kommer från huvudet, vilket naturligtvis gör att kudden får ta emot mycket svett. Tillsammans utgör värmen och fukten en bra miljö för kvalster som förökar sig i stadig takt.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Snuskigare än en toalettsits

Detta innebär att sängen varje natt fylls av kvalster och bakterier. Enligt en studie som Business Insider rapporterar om kan ett örngott innehålla fler bakterier än en toalettsits, och på en sådan vill man ju knappast lägga huvudet.
Utöver bakterier så kan fukten ge upphov till svampporer, vilket i sin tur kan ge allergiska besvär. Därför är det extremt viktigt att hålla rent i sängen.

Så håller du bakterierna borta

Hur gör man då för att hålla snusket på behörigt avstånd från sin älskade säng?
Lakan och örngott: varje eller varannan vecka, minst.
Täcken och kuddar: täcket bör tvättas en gång per år och kuddar två gånger per år. Se dessutom till att vädra sängkläderna ordentligt, efter varje natt.

Bildkälla: Pixabay

Att det var så här snuskigt hade jag inte en aning om! Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får läsa detta!