Forskare: Att svära mycket är bra för din hälsa

Att svära är något som de flesta förknippar med något negativt. Någonting man gör när man är missnöjd, ledsen eller arg. Visst, man använder sällan svordomar när man är sprudlande glad, men det kan faktiskt vara bra att svära loss lite då och då.

Vi på Humorbibeln har tidigare rapporterat om att människor som svär uppfattas som sexigare och är bättre att ha som vänner än människor med snällare munläder.

En ny studie visar dessutom att svordomar är bra för vår mentala hälsa, skriver The Sun.

Fan. Helvete. Jävlar. De tre orden tillhör det svenska språkets mest använda svordomar. Utöver att låta grovt så gör de faktiskt gott för vår mentala hälsa.

Bra för att motivera sig själv

Studien är utförd av hälso-appen Clementine, där man frågat sina användare om varför och när de svär.

Resultaten visade att kvinnor och män svär lika mycket. Studien visade även att svordomar är bra för att motivera sig själv när man behöver en spark i ändan, vilket 41 procent svarade i undersökningen.

Vidare kunde man se att 36 procent svär för att hantera stress och 27 procent svarade att svordomar får dem att må bättre när de känner sig lite nere.

”Inte förvånad över det år 2020”

Språkexperten Emma Byrne förklarar för The Sun att svordomar är positiva för att de aktiverar hjärnan,.

– När vi svär så aktiverar vi båda sidorna av hjärnan, då den vänstra delen innehåller vårt språk och den högra delen innehåller våra känslor. Effekten av att svära blir därför stor, säger Emma Byrne till The Sun.

Svordomar kan, i vissa situationer, fungera som en värktablett för själen.

– Svordomar ger utlopp för känslor på ett sätt som andra ord inte gör. Att vi svär mycket år 2020 förvånar mig inte, säger Emma Byrne till The Sun.

Det är bara att svära loss med andra ord! Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här idag!