Forskare: Mirakelkuren mot halsont i vinter – ett glas vin

Nu när vintern lagt sig som en kall och blöt filt över vårt avlånga land kommer även sjukdomstider. Allt från förkylningar till influensa drabbar dagligen svenskar under vinterhalvåret. Men enligt en studie så kan vin faktiskt hjälpa en att hålla sig frisk – vin är nämligen bra mot halsont, skriver brittiska Metro.

Ett glas vin till maten är aldrig fel, men tydligen så är vin inte bara gott utan även bra för hälsan så här i sjukdomstider. Enligt en studie så fungerar vin, såväl vitt som rött, bra mot bakterier som bland annat orsakar halsont och tandbesvär.

Inte alkoholen att tacka

Tidigare har man trott att det är alkoholen i vinet som håller bacillerna på avstånd, men så är inte fallet. Enligt studien, som publicerats i en forskarjournal, så är det vinets naturliga ingredienser som tillsammans dödar de bakterier som orsakar halsont och plack på tänderna. Så om man känner att en förkylning med halsont är på gång, kan man alltså enligt studien förekomma sjukdomen genom att unna sig ett glas vin.

Både rött och vitt vin fungerar

I studien skriver forskarna bland annat följande:

”Flera studier har visat på att måttlig vinkonsumtion har fördelaktiga egenskaper på vår hälsa. Våra fynd indikerar att vin kan fungera antibakteriellt mot karies och streptokocker i halsen. Både rött och vitt vin har dessa egenskaper.”

Självklart gäller det alltid att handskas med alkohol på ett måttfullt sätt, men nu kan man i alla fall unna sig ett glas vin i vintermörkret och säga att man bara vill hålla sig frisk! Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se detta!