Forskarens slutsats: Att sippa rödvin är bättre hjärngympa än svår matematik

Något av det bästa som finns är att prova viner!

Det är något i alla fall jag gör alldeles för sällan. Det brukar bli att man köper hem något man vet duger från Systembolaget, men de få gånger som jag hamnat på en vingård och verkligen fått testa och sippa, så har det alltid varit fenomenala upplevelser.

Det är först då man lär sig om de olika aromerna, druvorna, dofterna och vad det är som bygger upp den otroliga smaken. Det är inte bara lärorikt, utan även underhållande och något som man bär med sig länge.

Nu kommer dessutom glädjande nyheter för alla oss som uppskattar att smutta på vin!

 

Nyligen skrev vi om den underbara nyheten att det släpps en julkalender för alla vinälskare – med en ny flaska varje dag. Det här verkar vara en bra tid bra för alla oss som älskar att dricka rödtjut.

Pixabay

Nu kommer nämligen en ny rapport som tyder på att vinprovning är bra hjärngympa. Det kan faktiskt till och med stimulera våra geniknölar på ett mer effektivt sätt än vad komplicerad matematik gör, skriver sajten cookinglight.

”Något ganska komplext”

Det är det berömda universitetet Yales hjärnforskare Gordon Shepherd som i sin nyligen publicerade bok ”Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wineslår fast att vinprovning stimulerar hjärnan mer än flera andra aktiviteter som sätter igång geniknölarna – som att lyssna på musik eller att lösa matteproblem.

Pexels

Så om du någon gång funderat över ett klurigt tal, eller analyserat en låt, samtidigt som du sippat på ett glas vin – närmare att vara Albert Einstein lär du aldrig komma!

Enligt Shepherd så sätter vinprovning faktiskt igång fler delar av vår hjärna än någon annan aktivitet.

– Du häller inte bara in vin i din mun och lämnar det där. Du rör runt det och sväljer, vilket i stort är något ganska komplext, säger hjärnforskaren till NPR.

Pixabay

I sin bok går Shepherd givetvis mer in i detalj på hur viners dofter och smaker i stort påverkar oss – och i synnerhet vår hjärna.

Jag tycker att det här var underbara nyheter! I stället för att lösa korsord så kan man ju ta sig ett glas vin och känns sig riktigt smart! Eller så gör man båda och närmar sig genistatus!

Tryck nu på DELA för att sprida den här viktiga informationen vidare till dina vänner!