Bevisat: Svenska män är otroligt lata – väljer mat och dryck framför träning

.

Det finns en myt om att män är latare än kvinnor och betydligt hellre slänger sig på soffan framför en fotbollsmatch än tar tag i måsten som disk, tvätt och städning.

För en tid sedan skrev vi också om forskning som visade att karlar gömmer sig flera timmar på toaletten – för att slippa undan just sådana tråkigheter i hemmet.

Det finns dessutom en undersökning, utförd av Discovery Channel, som visar att just svenska män är de lataste i Europa.

Studien innefattande 12 000 män i 15 länder. Man tittade på europeiska killars attityder i stort. Resultatet visade att vi i Sverige ligger högst vad gäller jämställdhet, men det var dystrare om man valde att fokusera på lathet, vilket bland annat sajten The Local rapporterat om.

Jobbat upp god levnadsstandard

Endast 6 av 10 svenska män svarade att det viktigaste för dem är att kunna försörja familjen – den lägsta noteringen i hela Europa. Samtidigt är killarna i vårt avlånga land betydligt oftare mer intresserade av att ”äta, dricka och ligga i solen på semestern”.

Kaj Norrby är folkhälsoexpert och berättade för Metro i samband med att studien släpptes:

– Jag låg själv i ryggläge på sofflocket nu när du ringde (skratt). Nej, jag tror det handlar mycket om att vi i Sverige under flera generationer jobbat upp en så pass bra levnadsstandard att vi nu kan unna oss att ta det lite lugnare.

Även om studien genomfördes 2009 – och därmed inte direkt är dagsfärsk – så kan man nog ändå anta att saker och ting inte förändrats drastiskt sedan den kom.

Även om en ny undersökning skulle visat att svenska män förbättrat sig någon placering vad gäller sin lathet, så har jag svårt att tro att man gått från latast till minst lata i hela Europa.

Studiens resultat

78 procent av svenska män instämde i påståendet ”En man kan uppfostra ett barn lika bra som en kvinna” – en av de högsta noteringarna i Europa.

62 procent av svenska män instämde i påståendet ”Det är viktigare för fäder att ge känslomässigt stöd än ekonomiskt stöd” – den högsta noteringen i Europa.

63 procent av svenska män instämde i påståendet ”Det viktigaste för mig är att försörja min familj” – den lägsta siffran i Europa.

35 procent av svenska män instämde i påståendet ”På semestern vill jag bara äta, dricka och ligga i solen” – den högsta siffran i Europa.

35 procent av svenska män instämde i påståendet ”Att vara vältränad är en prioritet för mig” – den lägsta siffran i Europa.

Om vi ska vara ärliga så kommer väl de här resultaten inte som någon direkt chock? Svenska män känns rätt lata – eller hur? Tryck nu på dela-knappen för att sprida vidare den här intressanta informationen till dina manliga bekanta!