Niclas Norlindh: Här är de 10 roligaste skämten om Göteborg som jag någonsin hört

Det finns, tack och lov, en nästa outtömlig skattkista av olika gener för skämt och ordvitsar. De kan vara otroligt grova, handla om gamlingar, blondiner – eller om området som vi bor i eller kommer från.

Förra veckan listade jag de 10 roligaste skämten som jag hört om Norrland. Där uppe är de ju människorna ofta lite tillbakadragna, men älskar att låta hembränningsapparaten jobba – i alla fall om man tillåter sig att vara lite fördomsfull.

Nu har det blivit dags att resa ner till västkusten, mot min egen hemstad – fina Göteborg!

Den klassiska göteborgaren älskar att ”tjöta”, är ”go och glad”, tämligen bekymmerslös och en jävel på att sprida en härlig stämning omkring sig. Det sägs ju också att Götet är humorns huvudstad – och man har tack vare det fått en helt egen skämtgenre uppkallad efter sig.

Eller vem tusan har inte hört talas om Göteborgsvitsar?

Okej, nu är det sluttjafsat, dags att kolla in vilka som är de 10 roligaste skämten om Göteborg som jag någonsin hört.

Nivån varierar, det blir högt och lågt – precis som den ska. Spänn fast säkerhetsbältet och in med snusen – nu åker vi!

10 klockrena Göteborgsskämt

När Glenn Hysén drog den här för oss så trodde jag att jordbävningen hade kommit till Göteborg. Det var så att man började famla efter noteringar på Richterskalan, men efter någon sekund insåg jag att det bara var kroppen som skakade av gränslöst skratt.

Havsområdet Kattegatt ligger säkert den göteborgske fiskaren varmt om hjärtat, men han verkar nästan brinna mer för att käka just katt. Det är ju ”gatt” (gött).

Ja, herrejävlar – det här är en riktig höjdare!

Trenden med Youtube har väl ingen missat? Folk lägger upp videos på allt från när de skiter till att deras husdjur föder och när deras pappa ska olja in terrassen.

Men visste ni att den här moderna portalens epicentrum finns på just den svenska västkusten? Det verkar nämligen så – någon annan slutsats går väl knappast att dra efter det här klockrena skämtet?

Youtube-borg … bra och uruselt på samma gång.

Ingen som bott i Göteborg i mer än 10 dagar har väl missat historierna om Kålle och Ada? De där jönsarna har ju fått en att skratta så att det blivit total kortslutning uppe i hjärnkontoret.

Tydligen har de också fått sätta sina namn på den mest populärt drinken i Göteborg. Det har ju, utan att överdriva, hänt att man halsat en och annan piña colada genom åren. Aldrig tidigare har det slagit mig att den i Götet borde kallas något mer passande.

Piña Kålle-Ada blir det tamejfan från och med nu!

Göteborgarens usla engelska

Det går självfallet inte att komponera en sådan här lista utan att med något om Göteborgs humorkung – Glenn Hysén.

Nu ska det väl sägas att han varit i tid varje gång vi spelat in ”Den som skrattar förlorar” med Glenn. En gång så testade vi den här på honom och inte helt oväntat hade han ju hört den cirka 392 gånger.

Jag kan dock inte hjälpa att jag tycker att den är för jävla bra! Nästan så att den här vitsen har nått klassikerstatus i 031-land!

Känslan i kroppen när jag hörde det här skämtet första gången går nog bara att beskriva med ett ord – jag BAXNADE. Det är så jävla roligt att jag knappt vet vart jag ska ta vägen.

Dumt, klockrent, skitkul, konstigt – det lever upp till alla tänkbara kriterier!

Det är ju helt otroligt att tänka sig en göteborgare med lite halvdan engelska stå där i någon kampsportshall med en påse godis i näven när det kommer fram en engelsman och frågar om han får smaka.

”Take one då” … fan, jag kan verkligen se det hända. Helt underbart!

En del av er trodde garanterat att slutpoängen var att ”bilen glennser” – det är ju också ett populärt och jävligt roligt skämt. Den här varianten tycker jag dock är ännu vassare.

Tjörn är ju, som bekant, en kommun och ö utanför Göteborg som har involverats i otaliga skämt genom åren – och det kan faktiskt vara så att vi återkommer till det här något längre ner på listan.

Det här skämtet är så jäkla bra att man blir helt handlingsförlamad. Wow!

Den hunsade göteborgaren

Hahaha! Alltså den här är bara för jäkla skön! Åter igen är ”Glenn” med i leken – men det finns ju inget annat namn, vad jag vet, som är mer förknippat med en svensk stad.

Också kul att tänka sig att någon som heter Glenn kan försätta hela jävla skärgården i sömn. Den kraften skulle man ju nästan ha. Att låttiteln är makalöst lik en klassisk jullåt gör ju inte direkt saken sämre.

Varenda gång jag hör den framöver, så kommer jag dock bara att tänka på Glenn som söver varenda ö-bo i Göteborgs skärgård. Helt fantastiskt!

Ja, jag vet – den här är så jävla usel att det är helt sjukt, men det är också vad som gör den så vansinnigt rolig.

Bara tanken på att Lasse Kronér är riktigt hunsad i sängen får ju en att vika sig av skratt. Även om vi givetvis inte vet något om hans sexliv, så känns det ganska rimligt.

”Lasse, gå-nér” har han säkerligen fått höra en och annan gång – och att det nästan (om man försöker) låter som hans namn är ju faktiskt helt otroligt.

Det är ju ett svinklassiskt skämt att Hisingen på engelska heter ”Elevator Nobody”. Frågan är dock om du kände till att man bara kan ta sig uppåt i husen där ute genom att knata i trappor?

Det är enkelt – namnet avslöjar ju allt!

Så satans dumt, men i och med att man är helt bränd i skallen så sitter jag och har svårt att träffa rätt på tangenterna för att kroppar skälver av skratt. Om det är ett sundhetstecken eller anledning till oro får nog bli upp till er att avgöra.

Skämtet med en unik egenskap

Ja, här är det både säkerhetsbälte och syrgasmask som gäller! Det här är nog fan det roligaste Göteborgsskämtet som existerar. Som alltid när det är riktigt, riktigt vasst så hamnar det under den lite mer förbjudna genren.

Det finns ju en annan variant där svaret är ”Bögen från Smögen”, men den här är faktiskt något bättre. Bara det faktum att Tjörn låter som … ja, ni vet – det får ju en att fnissa inombords.

Gayklubb, Tjörn-i-röva … ja, herrejävlar – det är ju så att man knappt klarar av att hålla andningsreflexen vid liv. Det här skämtet har den närmast unika egenskapen att bli roligare ju fler gånger man hör det.

Det säger faktiskt allt!

Här är senaste avsnittet

Vilket av de här 10 skämten tycker du var roligast? Ge oss gärna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook, eller bidra med din egen favoritvits! Det sägs ju att delad glädje är dubbel glädje!

Har du missat senaste ”Den som skrattar förlorar”-avsnittet med Glenn Hysén? I så fall kan du se det nu i spelaren här nedanför!

Älskar du också Göteborgsskämt och usla ordvitsar? Tryck då på DELA så att även dina vänner får sig ett gott skratt i dag!