Forskare uppfinner piller som gör att man kan äta precis vad man vill – utan att gå upp i vikt

Lasagne. Pizza. Glass. Hamburgare. Potatisgratäng.

Att äta gott är verkligen livskvalitet – få saker får en att må så bra som god mat i gott sällskap.

Tyvärr är det så att mycket god mat inte alltid är den nyttigaste – och för mycket onyttig mat innebär för de allra flesta av oss ökad vikt.

Men nu kan forskare vara nära ett genombrott, nämligen ett piller som gör att vi kan äta hur mycket vi vill utan att lägga på oss extrakilon, skriver Science Daily.

Damien Keating heter professorn som lett studien där man hittat en gen i människokroppen vid namn RCAN1. Om man blockerar den genen så kan man, enligt studien, trycka i sig onyttig mat under långa perioder utan att gå upp i vikt.

Släpper ut energin som värme

Studien, som gjordes vid Flinders University, fann att vid blockering av genen RCAN1 ökar ämnesomsättningen och hindrar kroppen från fetma via kosten. Istället så släpper kroppen ut kalorierna som värme istället för att lagra dem som fett på farliga ställen på kroppen, som till exempel runt magen.

– Vi vet att många har svårt att hålla vikten av många olika anledningar. De resultat vi sett i den här studien innebär att vi kan ta fram ett piller som blockerar den här genen och hjälper till att motverka fetma, säger Damien Keating till Science Daily.

Genen har spelat ut sin roll

Damien Keating förklarar för Science Daily att vi i västvärlden egentligen inte längre behöver genen RCAN1. Den hjälpte oss dock mycket förr i tiden när man hade svårt att samla ihop till mat och den mat man åt sällan hade många kalorier.

Bildkälla: Picsnapper

– Den här energisamlaren stjälper nu mer än den hjälper, då vi kan se ett utbrett problem med fetma i västvärlden. I studien undersökte vi många olika typer av kosthållning under olika tidsperioder, allt från åtta veckor upp till ett halvår. I varenda fall såg vi en förbättrad hälsa hos de som blockerade RCAN1-genen, säger Damien Keating till Science Daily.

– Vi har redan piller som motverkar det protein som den här genen skapar och nu håller vi på att ta fram en helt ny typ av som blockerar hela genen, som kan förändra sättet vi äter onyttigt på, avslutar Damien Keating till Science Daily.

Det här är ju jättebra nyheter – det innebär att man snart kan njuta av all den goda mat man vill utan att oroa sig! Tryck nu på dela-knappen så att dina vänner också får läsa detta!