Forskarnas slutsats: Personer som gråter när de ser på film är starkare mentalt

Att inte gråta är sedan många, många år tillbak förknippat med att vara stark mentalt. Mentalt starka personer ska helt enkelt inte gråta.

Men är det verkligen så enkelt? Enligt en studie så visar resultatet faktiskt den raka motsatsen – personer som gråter och visar känslor när de exempelvis tittar på film är mentalt starkare än de som inte visar några känslor, skriver sajten Feedfond.

Har du svårt att hålla tillbaka tårarna under en riktigt sorglig film? Då är ett grattis på sin plats, du är nämligen mentalt starkare än de som inte gråter.

Mer vänligt inställda

Enligt en studie så höjs nivåerna av oxytocin i kroppen hos de som visar känslor när de tittar på film. Oxytocin är ett ämne som styr hur empatiska och vänligt inställda vi känner oss i sociala situationer.

Människor med hög empatisk förmåga försöker att förstå hur karaktärerna i filmen känner sig och har lätt att sätta sig in i deras känslor. Det krävs mental styrka och bra självkänsla för att kunna omfamna sina känslor, istället för att stänga dem inne som personer som inte gråter till film gör.

Minskar stressnivåer

Att gråta har dessutom hälsofördelar. Genom släppa ut sina känslor minskar stressnivåerna i kroppen och hjälper oss att sova gott om nätterna.

Den här studien slår äntligen hål på myten om att det bara är de starkaste som inte gråter. Om man är en sådan person som håller tillbaka tårarna under en riktigt sorglig film så kan det vara dags att tänka om – tårarna är bra för dig!

Tryck nu på dela-knappen så att dina vänner som gråter till filmer får läsa detta!