Forskarnas viktiga tips: Att umgås med nära vänner kan öka livslängden

Hemligheten till ett långt liv har människan sökt efter sedan vi levde i grottor och hade eld som enda ljus- och värmekälla.

Numer har forskarna mer eller mindre slagit fast att det inte finns ett enda säkert sätt utan det är väldigt många faktorer som spelar in.

Men en viktig sak som studier har visat är att umgänge med nära och kära bidrar till ett längre liv.

Genetik, miljö, kost, motion – och goda vänners lag. Det är några av ingredienserna till ett långt liv, enligt psykologen Susan Pinker.

Ögonkontakt och handskakningar

Ofta läggs det mycket fokus på vad man äter och hur mycket man rör på sig när det talas om att leva ett långt och lyckligt liv. Något som ofta glöms bort är att vi människor är flockdjur och behöver social kontakt.

Med social kontakt menas inte telefonmeddelanden eller telefonsamtal, utan faktiskt umgänge.

– Bara genom att skaka någons hand eller genom att möta någons blick så ökar kroppens nivåer av ämnet oxytocin, som ger en känsla av tillit och minskar aggressioner, ångest och stress, säger Susan Pinker i ett Ted Talks-avsnitt.

Bildkälla: Videoblocks

Byn där folk blir över 100 år

På ön Sardinien utanför Italien finns en by som heter Villagrande. Byn som sådan är inte speciellt rik på ägodelar men trots det finns det sex gånger så många hundraåringar som på fastlandet i Italien och tio gånger fler än i Nordamerika.

– Mycket av den höga åldern beror på att man gärna bor ihop i familjen under hela sitt liv och ser efter varandra, gammal som ung. Byborna äter också till störst del egenproducerad mat, vilket även det bidrar till ett långt liv, säger Susan Pinker.

”Viktigt att inte isolera sig”

I vår del av världen kanske det inte riktigt fungerar att bo tillsammans hela familjer hela livet – men poängen kvarstår, enligt Susan Pinker.

– Vi människor mår bra av att umgås med människor. Trots att det kanske är lite svårare att komma iväg hemifrån när man blir äldre är det viktigt att man inte blir isolerad, säger Pinker i avsnittet.

Självklart är det också viktigt att man motionerar regelbundet och äter en varierad kost för att kunna leva länge – men man får inte glömma bort att vänner och familj också är viktiga, om inte viktigast!

Att umgås med sina nära och kära kan tyckas självklart men nu har man alltså ytterligare en anledning att få bjuda över dem på en fika! Tryck nu på dela-knappen så att dina vänner kan bjuda över dig också!