Förslaget: Byt namn på jultomten – till ”julpersonen”

Vi lever vi en tid då det är viktigt att vara ”politiskt korrekt”, som det så fint kallas.

Det finns givetvis många fördelar med det här, som att vikten av jämställdhet lyfts fram, men då och då väcks också frågor som många anser bara är löjliga.

Användandet av ordet ”hen”, i stället för hon eller han, är till exempel än i dag en het potatis – och så sent som i förra veckan skrev vi om ett kafé som nu slopar pepparkaksgubbar för ”pepparkakspersoner”.

För en tid sedan kom ett annat julrelaterat förslag som väckte minst sagt starka reaktioner.

Fått stor spridning

Eller vad sägs om att byta namn på jultomten – till julpersonen? Då hade den där människan som kommer och delar ut julklappar den 24 december blivit könsneutral, vilket en del anser viktigt.

Shutterstock

Det var Unilad som först rapporterade om folkrörelsen som driver den här frågan och sedan har även sajter som news.com.au hakat på. Sammantaget har ”förslaget” fått ganska så stor spridning – även om den inte verkar tas emot alltför seriöst av den stora massan.

Man kan alltså minst sagt säga att den här ensemblen fått mothugg. I synnerhet inne på sociala medier där det diskuterats fram och tillbaka sedan 2017. Det finns dock en del som verkar tycka att det finns goda syften med idén.

Vill få det mer könsneutralt

Tanken hos de som vill skaka om julen en aning är att man vill byta namn på ”Father Christmas”, som det heter på engelska, till ”Person Christmas”. Översatt till svenska blir det ungefär som att byta namn på jultomten till julpersonen.

Shutterstock

Anledningen är givetvis att man vill få det hela mer könsneutralt.

– Diskussionen om sådant här handlar alltid om könsneutrala kläder och hur saker och ting framställs i bilder. Vi behöver höra fler röster och erfarenheter från icke-binära personer, säger Claudia Carvell på HBTQ-organisationen LGBT Foundation, enligt Unilad.

Vad tycker du – ska jultomten heta just jultomten, eller bör vi byta namn till ”julpersonen”?

Ge oss gärna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook, eller dela vidare den här nyheten till dina vänner för att se vad de tänker om saken!