Greta Thunbergs nya succé – ger namn åt otäck spindel: Här är krypets svenskklingande namn

Genom åren har vi haft många svenskar som gjort stora avtryck ute i världen, vilket vi naturligtvis ska vara stolta över i och med att vi trots allt är ett ganska litet land.

År 2020 är inget undantag, och ska vi prata kända svenskar som är aktuella runtom i världen så nämner nog de flesta Zlatan Ibrahimovic, Alexander Skarsgård – och Greta Thunberg.

Greta Thunberg är fortfarande bara 17 år gammal men har redan blivit utsedd till Person of the year av ansedda Times Magazine samt varit nominerad till Nobels fredspris, allt tack vare sitt ihärdiga arbete för klimatet.

Gretas avtryck på världen har redan mynnat ut i en snigel-art som uppkallats efter henne – och nu är det dags igen. En nyupptäckt spindelart har fått namnet Thunberga.

Bildkälla: Wikipedia

Hyllning till Greta

Den nyupptäckta spindeln har hittats på Madagaskar och namnet Thunberga är en hyllning till den svenska klimatkämpen.

Peter Jager, forskaren som upptäckte spindeln, vill att namnet ska ge uppmärksamhet till det faktum att den biologiska mångfalden krympt mycket på Madagaskar.

– De stigande temperaturerna påverkar alla aspekter av naturen. Det inkluderar den lokala mångfalden och spindelfaunan på Madagaskar, säger Jager enligt AFP, skriver Aftonbladet.

Jättekrabbspindeln Thunberga

Vad är då Thunberga för slags djur?

Spindeln Thunberga tillhör familjen jättekrabbspindel och dess kännetecken är ett prickigt mönster på ryggen samt ögon som skiljer sig från andra spindlar i samma familj.

Spindeln på bilden har inget med artikeln att göra. Bildkälla: Pxhere

Thunberga, som arten heter, tillhör familjen som kallas jättekrabbspindel på svenska. Enligt Jager har den nyupptäckta arten ett unikt prickigt mönster på ryggen och annorlunda ögon som skiljer den åt från andra arter från samma familj.

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se detta!