Klart: Här är Sveriges fulaste städer 2018

Grattis till alla svenskar som inte bor i Borlänge eller Västerås – ni bor inte i Sveriges fulaste städer!

Enligt en ny undersökning från föreningen Arkitekturupproret så är städerna ovan de två fulaste i Sverige när landets tio fulaste städer ska rangordnas.

Omröstningen går dock inte att se som vetenskaplig då det är föreningen Arkitektupproret som frågat sina följare på Facebook om vilken stad i Sverige de tycker är fulast.

”Dödat handeln och folklivet”

Fulast i Sverige är alltså Borlänge. Industristaden i Dalarna fick 1 007 av 6 666 röster. Om Borlänge skriver Arkitektupproret följande.

”Ärligt talat är vi lite överraskade att Borlänge vann över Västerås. I Borlänge finns trots allt kvar några vackra trä- och stenhus längs vissa affärsgator i centrum och man har behållit den låga skalan. Men den märkliga klossen i svart och guld och de övriga dominerande lådorna runt ett av de centrala torgen förstör totalt den tidigare idyll man fortfarande kan se spår av. Det externa köpcentret Kupolen, som effektivt dödade handeln och folklivet inne i centrum, har inte heller bidragit till stadens skönhet.”

Sveatorget i Borlänge. Bildkälla: Wikipedia.

”Insidan som räknas”

På Borlänge kommun tar man dock kritiken med lugn och menar att man istället för skönhet fokuserat på funktionaliteten.
– Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig. Det är insidan som räknas, vi vill vara en stad där människor kan bo och trivas, säger Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun, till Aftonbladet.

Priset för att utses till Sveriges fulaste stad är ett ”försköningsförslag” på stadskärnan ritade av studenter vid INTBAUs skola i klassisk arkitektur under 2019.
”Om vinnarstadens styrande inte vill ha något sådant förslag utan är nöjda med förortsstadsplanen och fulklossarna i stadskärnan så går erbjudandet till tvåan,” skriver Arkitektuppproret.

Här är Sveriges tio fulaste städer, enligt Arkitektupprorets läsare.

  1. Borlänge: 1007 röster
  2. Västerås: 779 röster
  3. Hässleholm: 319 röster
  4. Umeå: 268 röster
  5. Karlskoga: 259 röster
  6. Södertälje: 227 röster
  7. Flen: 180 röster
  8. Borås: 163 röster
  9. Ljungby: 148 röster
  10. Bollnäs: 141 röster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturligtvis ska man ta den här listan med en stor nypa salt, men visst är det kul att kunna skoja med den där kollegan eller kusinen från Borlänge eller Västerås?

Tryck nu på dela-knappen så dina kompisar också får se den här listan – det kommer de garanterat att uppskatta!