Klimataktivist limmar fast sig själv i flygplan för att hindra det från att lyfta – här är polisens nya besked

Ett flyg från Ängelholm till Stockholm blev häromdagen drygt en timme försenat efter att en klimataktivist stoppat planet genom att limma fast sina händer vid nosen.

Aktionen, som rörelsen ”Extinction Rebellion” tagit på sig, tvingade polis till platsen – och nu riskerar flera personer att straffas.

Här är senaste beskedet om händelsen.

En grupp på ett tiotal personer i 20–30-årsålders hade köpt biljetter till flygresan som var planerad till 19.25. Det var i samband med boarding som flera sprang ur ledet – och en kvinnlig miljöaktivist limmade då fast sina egna händer i planets nos.

– När jag frågade om det så sa hon att hon inte hade tänkt på hur hon skulle komma loss utan trodde att polisen skulle ha mirakelmedicin, säger Christian Zeise, VD på Ängelholms flygplats, enligt Kvällsposten.

Avlägsnades av polisen

Fem aktivister befann sig på startbanan medan de andra i gruppen samtidigt gjorde åverkan på inredning i terminalbyggnaden. ”Rädda miljön” och ”Rädda världen eller flyget”, stod det på banderoller som man hade med sig.

Det limmades också upp flera plakat i området.

Efter en stund kom polisen till platsen och tog då hand om situationen. Med hjälp av sprit kunde man då också få loss kvinnan från planet. Samtliga som deltog i aktionen avlägsnades också från platsen – och de är misstänkta för skadegörelse och flygsabotage.

Kan bli upp till fyra års fängelse

Nu arbetar polisen med att ta fram bevismaterial.

– Det är filmer från polisernas kroppskameror och vi ska också titta på flygplatsens övervakningsfilm, säger Nicolas Henningsson Kajanne, som är polisens utredare, till SVT Nyheter Helsingborg.

– Brottsrubriceringen innebär att vi lämnar över ärendet till åklagare, berättar han.

Den rättsliga följden för sabotage kan vara allt från böter till fyra års fängelse.

Visst är det bra att det finns personer som tar miljöfrågorna på största allvar, men det här är ju ren galenskap. Tryck nu på dela-knappen om du håller med, eller ge oss din åsikt om fallet i kommentarsfältet på Facebook!