Könshår: 7 viktiga anledningar till varför du aldrig ska raka dig ”där nere”

Tillhör du de kvinnor som rakar eller vaxar bort allt ditt könshår? Då bör du fortsätta läsa!

För det finns en hel del anledningar till varför du faktiskt behöver lite krull ”där nere”.

Det finns verkligen skäl till att i alla fall testa på skillnaden. Kanske dags att låta det växa fritt ett tag? Vem vet, det kanske blir ett genidrag!

En del tror garanterat att könshår är ohygieniskt eller onödigt, men har du någonsin funderat kring varför vi har det?

Om man tänker efter så är anledningarna ganska givna. Här är fördelarna med att ha kvar håret som skyddar dina mest privata kroppsdelar:

1. Minskad risk för svampinfektion

En svampinfektion är det sista man vill ha. Det är dock, tyvärr, ganska sannolikt att man åker på en sådan om det är helt renrakat ”där nere”.

Könshåret tar bort viss fukt från dina genitalier, men utan krullet riskerar den fuktiga miljön innanför dina underkläder att skapa problem. Då bildas perfekta förhållanden för svamp – lite som när man bär blöta badkläder under lång tid.

Könshår hjälper till att kontrollera fuktigheten i det här området och minskar därför risken att drabbas av en svampinfektion”, säger läkaren Vanessa Mackay enligt The Independent.

2. Ökar känsligheten

Har du någonsin undrat varför det gör så satans ont när någon drar ett hårstrå från ditt huvud? Det beror på att hårrötterna har speciella sensorer – och det är samma sak när det gäller könshåret.

Dessutom, när du tar bort krullet ”där nere” så tappar du den mjuka, mysiga känslan.

Bild: Shutterstock

3. Får dig att svettas mindre

Du kanske inte har tänkt på det så ofta, men du svettas mellan benen på samma sätt som du svettas på övriga delar av kroppen. Föreställ dig en varm sommardag när dina byxor trycks mot ”grenen” hela tiden. Du kommer då garanterat att bli svettig!

Men om du däremot har ditt könshår intakt så skapas en naturlig buffert mellan dina byxor och ditt könsorgan. Det gör att området kan andas bättre och du svettas då också mindre.

4. Motverkar hudirritation

Huden runt ditt könsorgan är känslig och blir lätt irriterad. Den får sällan samma mängd frisk luft som dina andra kroppsdelar. Om du någonsin rakat eller vaxat dig ”där nere” så har huden antagligen blivit lite röd och knottrig, eller så har du fått inåtväxande hårstrån.

Det är inget du önskar – eller hur?

Om du bara låter könshåret vara så slipper du den typen av irritation.

5. Reglerar kroppstemperaturen

På samma sätt som könshår håller en mans testiklar varma, så omger det en kvinnas könsorgan för att kunna reglera temperaturen. Det hjälper alltså till att hålla dig varm när det är kyligt.

6. Attraherar andra

Det kan låta knasigt, men förekomsten av könshår påverkar feromonerna som din kropp avger. De kan i sin tur locka till sig andra personers intresse – lite på samma sätt som parfym.

Bild: Pexels

7. Minskad risk för könssjukdomar

Enligt statistik från National Library of Medicine i USA så är det mer sannolikt att kvinnor som rakar eller vaxar bort sitt könshår drabbas av könssjukdomar än de som låter krullet ”där nere” vara.

Det beror på att de små såren som orsakas av rakning och vaxning är lätta för bakterier att tränga in genom. Utan dessa sår – och med hår som skyddar dina privata delar – är det helt enkelt mindre sannolikt att smittas av en sexuellt överförbar sjukdom.

Källor: U.S National Library of Medicine, Metro, The Independent och Dartmouth College.

Hade du någon aning om att ditt könshår gjorde så här mycket nytta?

Nu när du vet, så passa gärna på att DELA vidare artikeln för att hjälpa andra! Deras kroppar kommer garanterat att tacka dig!