Svenska läkarnas nya slutsats: Allt vanligare med sexleksaker som fastnar

Att använda sig av sexleksaker kan vara en spännande – och ibland också nödvändig – krydda för sexlivet. Medan somliga kanske bara testar på det någon enstaka gång, så förekommer dildos, analpluggar och annat mer frekvens i andra hushåll.

Men sådant där kan faktiskt också ställa till med vissa problem – och allt fler söker nu akutvård efter att föremål har fastnat främst i ändtarmen, enligt en ny studie från Södersjukhuset.

Vi har tidigare rapporterat om bland annat en 26-årig man som råkade ut för ett minst sagt oväntat problem i samband med att han skulle ha lite mysig egentid i duschen. Men nu nås vi av nya rön som avslöjar att det blir allt vanligare i Sverige att personer söker akutvård efter att föremål fastnat i ändtarmen, vilket bland annat Expressen skrivit om.

Bildkälla: Shutterstock

Det är en studie från Södersjukhuset som utgår från att läkare har följt den här utvecklingen sedan 2009. I rapporten, som publicerades i tidskriften International Journal of Colorectal Disease, ingick 85 patienter som mellan 2009 och 2017 kommit in till sjukhuset efter att något föremål fastnat där bak.

Flaskor och matvaror

Tre av fyra patienter är män, visar studien – och medelåldern är 41 år. Det är inte alls ovanligt att det krävs bukkirurgi för att få ut sexhjälpmedlen – och läkarna bakom den uppmärksammade rapporten önskar att det inom några år ska att finnas en ny säkerhetsstandard för vuxenleksaker.

– Vi hoppas att standarden kan bidra med bättre säkerhetskrav och tydligare konsumentinformation, säger Anna Sjögren, projektledare på SIS, till tidningen Mitt i Stockholm.

Även om det skulle införas nya säkerhetsrutiner i tillverkningen av sexleksaker så kommer dock inte alla olyckor av den här naturen att kunna undvikas. Studien avslöjar nämligen att det endast i 41 procent av fallen var just sexleksaker som hade fastnat. Föremål som flaskor, burkar, ljus och mat stod för majoriteten av ingreppen.

Det här måste jag säga var lite överraskande och det gäller verkligen att vara försiktig när lusten tränger sig på. Tryck nu på dela-knappen för att hjälpa oss att sprida den här viktiga informationen och därmed varna dina älskade vänner!