Lunds stinkande lösning för att stoppa vilda valborgsfesten – 1 ton hönsgödsel

Valborg är en populär festhögtid – i synnerhet för landets ungdomar.

Då man på grund av coronakrisen i år vill undvika stora folksamlingar så tar nu Lund, som annars brukar vara ett av valborgsfirandets epicentrum, till en extrem åtgärd för att det inte ska sitta tiotusentals och festa i stadsparken.

Vanligtvis brukar upp emot 30 000 ungdomar – många studenter – sluta upp i Lunds stadspark under valborg för årets stora spontanfest. Då folksamlingar ska undvikas i år, på grund av coronaviruset, så tar kommunen till extrema åtgärder för att hindra festen.

Kommunen: ”Det lär lukta jätteilla”

Man har till att börja med valt att spärra av stadsparken, men som en extra insats kommer man dessutom att sprida ett ton hönsgödsel över gräsmattorna, skriver Kvällsposten.

– Mot bakgrund av att vi har ett läge där Lund mycket väl kan bli något slags epicentrum för smittspridning under sista april så tycker jag som miljönämndens ordförande att det var ett gott initiativ. Vi får både möjlighet att göda gräsmattorna i parken och samtidigt så kommer det att stinka och då är det kanske inte så trevligt att sitta och dricka öl i parken, säger Gustav Lundblad (KD) till Sydsvenskan.

Totalt är det 3 km stängsel som kommer att sättas upp, men skulle någon få för sig att ta sig förbi avspärrningen, så kommer man alltså att mötas av en hemsk stank.

– Det lär lukta jätteilla, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) i TV4:s Nyhetsmorgon.

Gissningsvis kommer det att lukta gödsel vid stadsparken i flera dagar, men Lund anser att det är värt det.

Bild: Wikimedia Commons

Dels för att vårda gräset, dels för att hindra årets stora spontanfest. Det görs ju dock med ett gott syfte.

Jag tycker att Lunds lösning är helt klockren! Tryck nu på dela-knappen om du håller med, så kanske våra ungdomar kan tänka efter en extra gång under sitt valborgsfirande!