Peter, 69, lessnar på farliga fartdårar i grannskapet – hans klockrena lösning får alla att bromsa in

Fartdårar kan vara ruskigt irriterande.

De riskerar andras säkerhet och gör trafiken mer otrygg. När polisen inte har möjlighet att göra något åt dem, så får man ta saker och ting i egna händer.

Så resonerade i alla fall Peter Göransson – som tillsammans med sina grannar satte upp 400 extra vägskyltar i orten Farhult.

Genom den skånska orten Farhult, med 343 invånare, kör bilarna alldeles för fort, anser byborna. Det fick Peter Göransson, 69, att agera. Han satte upp 400 egna hastighetsskyltar tillsammans med sina grannar. En kraftfull markering mot fartdårarna, helt enkelt.

– Katter har strukit med, rådjur har blivit påkörda. Vi har barnbarn och man blir ju livrädd när de kommer för nära vägen, säger Peter Göransson till SVT Nyheter Helsingborg.

Han menar dessutom att de nya 40-skyltarna gjort succé.

– Det är påtagligt. Alla säger det att ”vad tyst det har blivit, så lugnt det har blivit”, berättar 69-åringen.

SVT: Men 400 vägskyltar – är inte det att ta i?

– Jo, men det var ju syftet. Att ta i – då märks det.

Togs bort av Trafikverket

Lars Gullstrand, som också bor i Farhult, berättar att han hajade till när han såg att det plötsligt kryllade av nya vägskyltar längs gatan.

– Men jag tyckte att det var ett kul initiativ, säger han. Jag inser att det behövs.

Endast två dagar senare togs allt dock bort av Trafikverket. Anledningen var att det krävs tillstånd för att placera ut vägskyltar – något man inte hade.

– Det är därför vi tagit bort skyltarna som vi bedömer står inom vägområdet, säger Martin Albrektsson, åtgärdsplanerare på Trafikverket, till SVT.

Bild: Flickr

Peter Göransson har förståelse för att hans skyltar tas ner – trots att de gett effekt.

– De måste följa sina bestämmelser, men känslomässigt är det märkligt. Så här tyst och lugnt har det aldrig varit tidigare, säger han.

Vad tänker du om det här? Gjorde Peter Göransson och hans grannar rätt, eller borde man aldrig satt upp sina egna vägskyltar? Tryck på dela-knappen för att berätta vad du tycker i den här frågan!