Psykologen: Mammor måste få åka på solsemester oftare – medan maken är hemma med barnen

Mamman är verkligen personen i familjen som håller ihop allting. Självklart drar även pappan sitt strå till stacken men allt som oftast är det mamman som har koll på var vantarna ligger, när träningen börjar och vilken läxa som ska lämnas in vilken dag.

Enligt psykologer innebär detta att mammor måste bli bättre på att ta hand om sig själva – bland annat genom att åka på fler semestrar ensamma, skriver sajten WDRB.

Mammor behöver fler pauser – för hela familjens skull. Det säger psykologiprofessorn Nava Silton, som menar att stressen med barn, jobb, make, tvätt, matlagning och allt däremellan orsakar mycket negativ stress hos mammor.

Håller ihop pusslet

Även om pappor ofta hjälper till med läxor, tvätt och matlagning så är det, i de flesta familjer, mamman som håller koll på allt som behöver göras och får fördela ut arbetsuppgifterna.

Bildkälla: Shutterstock

Att då få åka iväg på en semester helt på egen hand blir då väldigt viktigt. Dels för att mamman ska få lite egentid samtidigt som barnen kan dra nytta av det.

– Det är viktigt för barnen att få se båda föräldrarna göra olika sysslor, till exempel att pappa lagar mat, säger Nava Silton till WDRB.

Mammasemester

Nava Silton kallar fenomenet för ”mom-cation” som kommer från engelskans ord för mamma (mom) och semester (vacation).

Det översätts enklast till mammasemester på svenska och enligt rekommendationen så bör man vara ifrån familjen under minst två dagar i sträck för att kroppen ska hinna varva ned ordentligt

– För egen del så har de här semestrarna gjort mig till en bättre mamma. Jag har mer tålamod och har blivit bättre på att uppskatta allt som finns här hemma, säger Judy Khosh, tvåbarnsmamma, till WDRB.

Tänk så underbart att få åka iväg några dagar och bara ta hand om sig själv!

Tryck nu på dela-knappen så dina vänner också får läsa de här underbara nyheterna!