Psykologens dom: Därför hetsköper alla toalettpapper

Svenskar – och människor i många andra länder – hamstrar toalettpapper som aldrig förr. Trots att ingenting talar för att det kommer att ta slut.

Enligt psykologen Kata Nylén förklaras beteendet med att vi försöker få kontroll på situationen.

– Att gå ut och köpa upp sig får oss kortsiktigt att känna oss lite lugnare, säger hon till Expressen.

I Sverige har vi över 1 000 bekräftade fall av coronasmittan. Flera personer har avlidit – och UD avråder nu från att resa till andra länder. Flygbolag som SAS har dessutom kraftigt reducerat antalet avgångar. I storstäderna är det mycket mer folktomt än vanligt på gatorna. På sina håll nästan spöklikt.

Råder ingen brist på livsmedel

Folk hamstrar konserver och toapapper där hemma – på ett sätt som vi aldrig sett tidigare. Många matbutiker har därför hyllor som gapar tomma – trots att det upprepade gånger sagts från myndighetshåll att det inte råder brist på livsmedel i Sverige.

Varför väljer vi då ändå att köpa på oss?

Enligt psykologen Kata Nylén handlar det om att bygga upp en känsla av kontroll.

– När vi upplever oss hotade eller oroade över något kan vi känna att vi inte har kontroll. Då försöker vi skapa oss kontroll och det gör vi oavsett om hotet är reellt. Att gå ut och köpa upp sig får oss kortsiktigt att känna oss lite lugnare, säger hon till Expressen.

Följer varandras beteenden

Kata Nylén menar också att vi är sociala djur – och härmar varandras beteenden.

– Ser vi att det är tomt på toapappershyllorna eller pastahyllorna blir vi manade att ta de där sista paketen. Det är möjligt att många hamstrar toapapper för att alla andra gör det.

För den som är orolig, eller som gör vad som helst för att komma åt de där sista rullarna, så är dock budskapet tydligt – toapappret håller inte på att ta slut.

– Jag vet att vi har kapacitet för att kunna försörja den svenska marknaden, har Martin Drobena, platschef vid Essitys pappersbruk i Lilla Edet, tidigare sagt till tidningen.

Tryck nu på dela-knappen för att sprida den här viktiga informationen! Man behöver alltså inte bråka om toapapper, det kommer nytt!