Ronny och Ragge parkerade ”Fårrden” och försvann – nu kan folkära raggarduon återförenas

När man tänker tillbaka på svensk humor på det glada nittiotalet, som ju faktiskt snart är 30 år bort, så finns det några saker som ploppar upp i skallen direkt.

Det är Killinggänget, med Hassan i P3 och Nilecity som flaggskeppen. Det är Lorrygänget – och så är det Ronny och Ragge.

Karaktärerna som skapades, och spelades av, Peter Settman och Fredde Granberg, blev snabbt rikskända med sina galna upptåg på SVT. Det var ”gällivarehäng” på jeansen, det sladdades runt i ”Fårrden” och det raggades damer.

Trots att det idag är nästan 30 år sedan duon parkerade ”Fårrden” för sista gången så är det väldigt många, ur alla generationer, som fortfarande påminner Peter Settman om hans genombrottsroll som Ronny, den snusälskande raggaren. En roll han är öppen för att göra om, något som framkom när Settman gästade Fredrik Ralstrands podcast TV-fabriken.

I Byhåla, som programmet på SVT hette, fick tittarna stifta bekantskap med den milt sagt gränslösa duon Ronny och Ragge.

Raggarballe med svängdörrar

Ronny och Ragges främsta instressen var snus, bilar – och kvinnor. Under programmets gång fick man följa duons jakt på alla tre, och under nittiotalets första halva kunde man höra uttryck som ”pök”, ”raggarballe med svängdörrar” och ”gällivarehäng” lite överallt i Sverige.

Peter Settman, som spelade Ronny i den dynamiska duon, minns tiden som väldigt rolig.

– Inspelningarna var väldigt roliga. vi gjorde ju precis det vi ville, vi hade ingen som kontrollerade oss. Vi bara for runt, och idag när jag är producent kan jag ju känna att ”sådär kan man ju bara inte göra.” Vi hade ju inte tillstånd för någonting, säger Settman när han gästar podcasten TV-fabriken.

Bildkälla: Youtube

”Påmind varannan dag”

Trots att Peter Settman idag både har lett och producerat Melodifestivalen och äger produktionsbolaget Baluba, så är det Ronny och Ragge folk vill prata om när de kommer fram på stan.

”Hur ofta, år 2020, blir du påmind om Ronny och Ragge?” frågar programledaren Fredrik Ralstrand i podden.

– Om jag slår ut det, minst varannan dag. Jag skojar inte, det är en så stor del av min professionella identitet. Det kommer fram unga, som inte ens var födda på den tiden. Men då har de sett någon gammal VHS-kasset eller på SVT Öppet Arkiv, säger Settman och fortsätter.

– Allt jag gör betyder otroligt mycket för mig, Ronny och Ragge är så förknippa med något väldigt positivt för både mig och Fredde. Det var ju startskottet för så otroligt mycket andra grejer, säger Settman i podden.

Fick gå in i cockpit

Peter Settman bjuder även på en anekdot, om den senaste gången han blev igenkänd som Ronny.

– När jag flög, då blev jag inbjuden i cockpit, då sitter de där med pilotbrillor, kaptenen och styrman. Då säger de ”ja här är det inga wunderbaums, nu fan ska vi åka”, säger Settman i podden.

Ronny och Ragges succé genererade inte bara en tv-serie, utan Granberg och Settman gav även ut skivor, som de turnerade runtom i folkparker med.

Vem minns inte klassikerna Köra fort som fan, Rara söta Anna och De é sommar, för att ta några exempel.

Öppnar för comeback

Fredrik Ralstrand passar även på att ställa frågan alla undrar över:

”Har det någon gång varit aktuelt med någon slags reunion eller ny säsong?”

Settman stänger inga dörrar.

– Ja, men stjärnorna har aldrig varit i linje. Någon gång har jag velat men inte Fredde, och någon gång har Fredde velat men inte jag. Någon gång vill någon annan, men känner inte vi för det, säger Settman och fortsätter.

– Jag är ju 51, Fredde är 50. Ska vi göra Ronny och Ragge och blir det lika bra, starkt och tokigt som det var då eller blir det en känsla av att ”varför gör de det här?”

”Dörren alltid öppen”

Kontakten med Granberg är inte lika tät som en gång i tiden, men de goda vännerna pratar fortfarande då och då.

– Att jobba med Fredde igen är en dörr i mitt universum som alltid är öppen. Vi jobbar båda mycket, men Fredde är en av få människor jag kan komma fram till och känna mig otroligt trygg med. Jag är helt trygg med Fredde, det är helt otroligt, säger Settman.

Här kan du se ett klassiskt klipp med Ronny och Ragge, när de kommer över sin älskade Fårrd!

Vad tycker du – vill du se en återförening av den klassiska humorduon?

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se detta!