Rysslands brutala skitattack – fyller Östersjön med bajs och kiss från ryska kycklingar

I Finska viken dumpas enorma mängder avföring från ryska kycklingar – som sedan rinner rakt ut i Östersjön mot Sverige.

I området som omger Sankt Petersburg finns det fler än tio aktiva kycklingfabriker som årligen släpper ut flera ton bajs.

Trots att finska myndigheter och forskare flera gånger uppmärksammat problemen tillåts den ryska bajsattacken på Östersjön fortsätta.

Det är Expressen som rapporterar om hur kycklingfabriker belägna i Leningrad Oblast-regionen vägrar förnya sitt sätt att hantera den avföring som de tusentals kycklingarna producerar.

Bildkälla: Google

”Toppen av ett isberg”

För de boende i området har de massiva bajsutsläppen inneburit stora problem.

– Vattnet i kranen är brunt som bajsvatten, säger Nadezjda Oporova, en lokal miljöaktivist, till Expressen.

Ekologen Sergej Gribalev är en av ledarna i miljöorganisationen Gröna alliansen. Enligt honom så släpps det ut mellan tio och 20 ton fosfor per år, vilket kan orsaka stora skador på Östersjön.

Bildkälla: Pixabay

”Allvarligt och beklämmande”

Anledningen till att kycklingfabrikerna fortsätter att dumpa avföring i sjön istället för att modernisera sina metoder är helt enkelt för att det är billigare.

Kycklingfabrikerna sparar miljontals kronor varje år på att förpesta dricks- och badvattnet.

– Gödsel från djur är en värdefull resurs som jordbruket ska använda i växtodlingen. På djurfabrikerna du beskriver hanteras det som avfall och läggs på hög. Det är helt fel, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på svenska Världsnaturfonden WWF, till Expressen.

Vad tänker du om det här? Tryck nu på dela-knappen för att tycka till!