Studie visar: 28 procent vill att tomten blir kvinna eller könsneutral

Numera är det viktigare än någonsin att vara politiskt korrekt. Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med det, men att saker och ting ska vara könsneutrala och ha jämställdhetsfokus är ganska nytt för många.

Nyligen skrev vi om ett brittiskt förslag som gick ut på att man skulle byta namn på jultomten till ”julpersonen”. Kontroversiellt, kan tyckas – men det finns fler än ett fåtal personer som är inne på att den så omtyckte julklappsutdelaren borde vara något annat än en man.

I alla fall om man ska tro en omfattande studie från 2018.

Bild: Shutterstock

I Storbritannien säger man ”Father Christmas”, i USA är det ”Santa Claus” som gäller – och även den svenska jultomten är traditionellt en man. Under senare år har det här rört upp en del känslor – somliga hävdar att tomten bör vara könsneutral, eller kvinna.

28% vill ändra kön på tomten

I ljuset av den åsiktsstormen valde företaget Graphic Springs, ett logotypedesignföretag, att genomföra en studie kring hur människor skulle kunna tänka sig att omforma tomtens stil.

Bild: Facebook

Man frågade cirka 400 britter och amerikaner – och lät sedan 4 000 personer rösta på den tomte som de gillade mest av de varianter som framkommit av studien, skriver CBS Pittsburgh.

Det visade sig att ”den moderna tomten” skulle ha tatueringar, vältrimmat skägg, tajta jeans, gympaskor och inte ha den klassiskt manliga utstrålningen. Man kom även fram till att 28 procent ansåg att en modern tomte bör vara könsneutral (17%) eller kvinna (11%).

Bild: Pixabay

Fortfarande tyckte dock 72 procent att Father Christmas, Santa Claus eller tomten ska förbli en man.

Vad tycker du om det här? Ska tomten vara man, kvinna eller könsneutral? Ge oss gärna din åsikt i kommentarsfältet, eller dela vidare den här artikeln till dina vänner!