Systembolagets plan: Vill sänka priset på starköl

Idag kostar den billigaste ölen på Systembolaget 8,40 kronor. Men från och med nästa år kan priset komma att sänkas till 6,90 kronor. Detta då Systembolaget vill minska den nuvarande gränshandeln, skriver sajten Beer News.

Fem Komma Tvåan, en öl från Åbro, är i dagsläget den billigaste ölen som finns på Systembolaget. Den kostar 8,40 just nu men redan nästa år kan det gå att köpa öl för max 6,90 enligt Systembolagets egna planer.

Vill minska köp från Danmark och Tyskland

Systembolagets prissänkningar är en del i arbetet med att minska gränshandeln, där svenskar åker ned till Danmark och Tyskland för att köpa på sig stora mängder öl.
– Lanseringsplanen är startskottet för en dialog med våra leverantörer om vad vi tycker saknas på den svenska marknaden. Leverantörerna återkommer nu med synpunkter och förslag till justeringar. Därefter skickar vi ut en offertförfrågan, kommenterar Systembolagets presschef Lennart Agén enligt Beer News.

Bildkälla: Shutterstock

Två öl för max 6,90 kr

Redan under 2020 hoppas Systembolaget på att kunna släppa två öl på burk med ett maxpris på 6,90 kronor.
– Våra kunder är något mindre nöjda med öl än med våra andra varugrupper och särskilt för ljus lager är priset en viktig faktor för kundnöjdheten. Därför har vi i lanseringsplanen med en ljus lager i lägre prisklass, konstaterar Agén enligt Beer News.

Mindre bryggerier rasar

Men Systembolagets nya plan har inte mottagits väl hos mindre bryggerier, som ser det som ekonomiskt ohållbart att sänka priserna.
– Systembolaget säger sig värna folkhälsan genom dyra reklamkampanjer och subjektiva debattartiklar. Att sedan efterfråga öl för 6:90 är dubbelmoral. Det är den billigaste alkoholen som är allra skadligast för folkhälsan, säger Johan Håkansson, grundare av bryggeriet Ängöl i Kalmar enligt Beer News.

Vad tycker du om det här? Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen!