Många svenskar svarar fel: Lyckas du lösa uppgiften med enkel skolmatte?

.

Det har, enligt forskning, visat sig att det är bättre hjärngympa att sippa rödvin än sitta med komplicerad matematik. Det ena behöver ju dock inte utesluta det andra – och att lösa knep och knåp är givetvis bättre än att inte göra någonting alls.

Därför tänkte jag att jag skulle testa er på ett klurigt mattetal i dag. När man varit borta från skoltiden ett tag kan det här verka svårt, men det är samtidigt ett räkneproblem som mellanstadieelever ska kunna klara av.

Bild: SheKnows

Vi använder matematik i princip hela tiden. När vi handlar, räknar ut sömntimmar eller lagar mat. Det går dock ofta på automatik – utan att vi tänker på det. Enklare matte sitter i ryggmärgen och det är få av oss som måste ta fram en miniräknare för att räkna ut vad 2+1 blir.

Räknar sällan svåra tal

Det kan däremot behövas om det kommer till lite mer komplexa variabler.

Jag minns när mina barn gick i skolan och man behövde hjälpa dem med deras läxor. När det kom till matematiken så tog det inte många årskurser innan de var vassare än mig.

Vad man fick lära sig när man själv satt vid skolbänken har, sorgligt nog, försvunnit med tiden. Kanske just för att man sällan räknar mer komplicerade tal.

Just därför tänkte jag att vi i dag skulle testa oss själva med ett matteproblem som egentligen är ganska enkelt, men det gäller att man har koll på sina regler. Vad ska lösas först och så vidare. Det är nämligen avgörande för att man ska lyckas klara uppgiften.

Frågan är nu om du fixar det här talet?!

Humorbibeln

1 + 1 + 1 – 1 x 2 – 0 = ?

Vad man måste börja med är att lösa multiplikationen.

1 x 2

1 x 2 = 2

Blir enkelt – med rätt metod

Sedan kan man skriva ut uppgiften igen.

1 + 1 + 1 – 2 – 0

När man kommit hit blir det enkelt

3 – 2

Svaret är: 1

Lösningen blir till slut ganska lätt att få fram, som du nog kan se nu. Det var dock helt avgörande att man inleder med att räkna ut multiplikationen – och det vet inte alla att man måste.

Klarade du det? Tryck då på dela-knappen, så kan du bjuda dina vänner på en rolig utmaning i dag!