Mattetalet är gjort för 10-åringar – men klarar du det med enkel skolmatte?

.

Det har faktiskt visat sig, enligt forskning, att det är bättre träning för hjärnan att dricka rödvin än att sitta med svår matematik. Det ena behöver givetvis inte utesluta det andra och att lösa kluringar är självfallet bättre än att inte göra något alls.

Just därför tänkte jag att vi skulle utmana er på ett lurigt matteproblem. När man har varit borta från skolan ett bra tag så kan det här verka trixigt, men det är samtidigt en räkneuppgift som elever i 10-årsåldern ska klara av.

Pixabay

Vi alla använder ju matematik i så gott som hela tiden. När vi shoppar, lagar mat eller kör bil. Det går oftast per automatik, utan att vi tänker på det. Lättare matte sitter i vår ryggmärg och det är få som måste ta fram en en kalkylator för att räkna ut vad exempelvis 3+2 blir.

Blev snabbt duktigare

Miniräknare kan dock behövas om det kommer till lite mer komplicerade uppgifter.

Jag kommer ihåg när mina barn gick i skolan och man skulle försöka hjälpa dem med deras hemläxor. När det handlade om matematik så tog det inte många år innan de var kunnigare än en annan.

Public Domain Pictures

Det man fick lära sig när man själv satt vid skolbänken har ju till stor del försvunnit. Kanske just för att man sällan räknar svårare och mer komplexa uppgifter.

Därför tänkte jag att vi nu skulle testa oss själva med en utmaning som egentligen är ganska enkel, men det gäller att man har koll på sina matteregler. Vad ska lösas först?

Svaret på den frågan är nämligen avgörande för om man ska lyckas lösa kluringen – som är avsedd för elever som går i mellanstadiet.

Tror du att du klarade av att lösa det?

För att göra det något enklare tänkte vi att det var lämpligt att ge tre alternativ – A, B eller C är rätt.

För att få fram rätt svar måste man som sagt veta i vilken ordning saker och ting ska lösas.

Nu går vi igenom svaret

Det första man måste göra är att räkna ut talet innanför parentesen.

2 + 1 = 3

Därefter måste man göra multiplikationen. I det här fallet siffran framför parentesen gånger det som står innanför.

7 x 3 = 21

Nu blir det plötsligt väldigt enkelt.

5 + 21

Svaret är alltså: 26, alternativ B

Fick du fram rätt svar? Tryck då på dela-knappen, så kan du skicka en rolig utmaning vidare till dina vänner!