2 danskar testar surströmming första gången – hysteriska reaktionerna får nu miljoner att skratta

Surströmming är strömming som har konserverats genom jäsning. Den tvättade fisken saltas och läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingen genom så kallad autolys bildar starkt luktande syror av fiskens sockerarter.

Det är främst en norrländsk specialitet som till stor del produceras längs Höga kusten. Den hemska doften har gjort att bara riktiga våghalsar vågar testa den speciella fiskrätten – såvida man inte är uppvuxen med surströmming.

 

Jag har själv faktiskt aldrig testat att äta surströmming, men har en gång fått känna på lukten – och jag måste medge att det var helt fruktansvärt. Usch! Jag kan riktigt minnas den där unkna, nästan ruttna doften.

Jag vet dock att det finns en del människor, främst i norr, som genuint tycker om den här rätten och det är ju härligt. Man får väl då anta att surströmming smakar bättre än det luktar, för så är det ju med en del mat.

Lätt att äcklas

Några som skulle testa att ta sig an surströmming, denna svenska delikatess, för en tid sedan var 2 danskar. De placerade sig i en husvagn och öppnade konservburken. Men det skulle bli betydligt värre än de hade väntat sig.

Reaktionerna är extremt starka och till slut kan ingen av dem hålla tillbaka. För känsliga tittare så tror jag att klippet nedan inte är att rekommendera. Man blir faktiskt lätt illamående, men för oss som kan tycka att sådant är lite roligt, så är det här sann underhållning.

Som sagt – det är lätt att bli äcklad av detta, nu har ni varnats, men jag fick mig ett riktigt gott skratt. När ena dansken till slut sliter ner taklampan för att använda som spyhink, så brister det för mig!

Närmare 1 miljon människor har redan sett det här klippet!

Var inte blyg nu, tryck på DELA-knappen om du någon gång testat surströmming!