Galenskaparna driver om svenskarnas skräck för TV-avgiften – får hela publiken att gråta av skratt

Galenskaparna är en välkänd humorgrupp som bildades 1978 av Claes Eriksson, Anders Eriksson och Kerstin Granlund. I radioprogrammet Frukostklubbens allra sista sändning, den 31 december 1978, medverkade trion.

Då hade man ännu inte kommit på något eget namn, men när producenten Kent Finell frågade vad de skulle kalla sig, så svarade Claes Eriksson spontant: ”Galenskaparna”.

Sedan dess har det varit gruppens namn, enligt Wikipedia.

Genom åren har man gjort massvis av föreställningar, radioprogram, musikaler, sketcher och mycket annat. Det tog inte lång tid innan humorgruppen blev otroligt folkkär – och för många av oss som varit med sedan de startade, så är det här nostalgi på hög nivå.

Försökte smita undan avgiften

Jag blir själv alltid på bra humör när jag ser Galenskaparna och det är lätt att slås av tanken att underhållningen många gånger var bättre förr. Jag vet att man inte ska vara alltför bakåtsträvande, men deras framträdanden var ofta klockrena – och fick en lätt att fundera kring dagens samhälle och dess olika företeelser.

Bildkälla: Youtube

Något som länge varit en het potatis i Sverige är TV-licensen och public service. Det råder delade meningar kring huruvida det här ska existera eller ej, men från och med i år tas den tidigare avgiften i stället ut direkt på skatten.

Redan 1984 berörde Galenskaparna det här ämnet – och då i synnerhet svenskarnas försök att smita undan att betala när Televerket kom och knackade på dörren. Många var oerhört kreativa när det kom till undanflykter!

Kolla nu in den här klockrena sketchen (nedan) som i dag, 35 år senare, nästan är mer aktuell än någonsin. Jag får mig ett riktigt gott skratt när det hela eskalerar – och en stor del av publiken ligger också dubbelvikta!

Minns du också Galenskaparna och dess underbara humor? Tryck då på dela-knappen för att bjuda dina vänner på ett gott skratt i dag!