Här är sakerna du inte visste – om Jimmie Åkesson

Det är mycket som vi inte vet om Sveriges ledare.

Tidigare har vi skrivit om saker du garanterat inte hade koll på om Anders Tegnell och Stefan Löfven, men nu har turen kommit till en annan person som väcker starka känslor – Jimmie Åkesson, 41 år.

Sverigedemokraternas partiledare får alltid både ris och ros – och eftersom han syns i media nästan dagligen kan det vara intressant att känna till de där detaljerna som alla kanske inte vet om.

Bild: Wikipedia

Här är 8 saker du nog inte kände till om Jimmie Åkesson

1. Har suttit längst

Åkesson är den partiledare inom riksdagen som jobbat längst på sin post. Han valdes till SD:s partiordförande i Norrköping 2005 (7 maj) och tog över efter Mikael Jansson.

2. Är fotbollsintresserad

Sverigedemokraternas ansikte utåt är väldigt intresserad av fotboll. Hans lag är Mjällby AIF från hemstaden Sölvesborg. Då och då kan man skymta Åkesson på arenan Strandvallen.

3. Började tidigt – inom Moderaterna

Åkesson påbörjade sin bana inom politiken redan i skolan då han som ung gick med i MUF. Det dröjde dock inte alltför länge innan han gick över till SD – och valdes in i partistyrelsen redan 1997, vilket inledde hans engagemang på riksnivå.

4. Medlem i band

SD:s partiledare spelar keyboard i bandet ”Bedårande barn”. Genom sitt egna företag har han också sålt bandets skivor. Samma bolag har också gett ut Åkessons egna böcker – och år 2018 omsatte hans företag ”Asp & Lycke” 1,7 miljoner kronor, varav 1,2 miljoner var vinst.

Bild: Wikipedia

5. Spelat på nätet

Åkesson har själv berättat att han spelat en hel del på onlinekasinon, enligt Aftonbladet. Han var dessutom sjukskriven på grund av utbrändhet från hösten 2014 till våren 2015. Det råder delade meningar angående om det fanns ett samband.

6. Är framgångsrik författare

Vad alla kanske inte vet är att SD:s partiledare inte bara sysslar med politik, han skriver också böcker. ”Satis Polito”, ”Tio år som partiledare” och ”Det moderna folkhemmet – en Sverigevänlig vision” är titlarna. Böckerna säljs genom egna företaget ”Asp & Lycke”.

7. Tjänar över 100 000 kr/mån

Åkesson driver inte bara ett framgångsrikt företag på egen hand, han tjänar också bra som partiledare. Enligt Fokus drar SD-ledaren in 107 000 kr i månaden. Det råder, som med mycket annat inom politiken, delade meningar huruvida lönen är rimlig eller inte.

Bild: Wikipedia

8. Är numera singel

Han och tidigare sambon Louise Erixon, som är SD-politiker och kommunalråd i Sölvesborg, gick relativt nyligen ut med att man valt att separera. Det har därefter ryktats om att Åkesson skaffat dejting-appen Tinder, men om det är sant eller inte förblir oklart.

Så, nu har du garanterat lite bättre koll på Jimmie Åkesson!

Vad tycker du om honom? Ge oss gärna din åsikt i kommentarsfältet, men se till att hålla god ton. Tryck också gärna på dela-knappen!