Forskare bekräftar: Att sitta barnvakt ökar livslängden

”Barnbarn är belöningen får att man inte tagit livet av sina egna ungar”, lyder ett berömt och skämtsamt vitsord. Det är så klart dragit till sin yttersta spets och ska tas med en stor nypa salt, men det som många nog ändå kan enas om är att det är helt fantastiskt att bli mor- eller farförälder.

Jag kommer väl ihåg första gången som min son berättade att han och hans sambo väntade barn. Det blev en glädjefyllt och spänd väntan på att den där bebisen skulle komma till världen – och när det väl var dags kändes det nästan som att man själv skulle få tillökning.

Att man älskar och gör precis allt för sina barnbarn är ju nästan lika självklart som att man ställer upp i alla lägen för sin egen son eller dotter. Det är dessutom otroligt roligt och berikande att få vara en del av småbarns liv även på ålderns höst. Så länge man är alert nog för att kunna hänga med i deras ofta höga tempo, så tänker i alla fall jag insistera på att sitta barnvakt så fort läget dyker upp.

Det är ju faktiskt något av det mysigaste som finns!

För en tid sedan kom också oerhört glädjande forskning för alla mor- och farföräldrar som sitter barnvakt med jämna mellanrum. Det leder nämligen, enligt Berlin Aging Study, till att man generellt sett lever längre. Utdrag ur rapporten har dessutom publicerats i tidskriften Evolution and Human Behavior. Då blev den också vida uppmärksammad.

Minskar stressnivån

Undersökningen genomfördes på hela 500 personer som passerat 70 år. Man kunde då konstatera att de som återkommande tog hand om barn faktiskt löper mindre risk att avlida. Med andra ord – att passa småbarn kan öka livslängden.

Bild: Tim Morgan/Flickr

Det ska dock, med tydlighet, poängteras att man inte inkluderade personer som står för den primära vårdnaden. Det handlade uteslutande om människor som hade möjlighet att då och då sitta barnvakt.

– Det finns en koppling mellan att ta hand om någon på det här viset och att minska sin generella stressnivå, säger Ronan Factora, doktor på världsledande Cleveland Clinic, enligt Shareably.

Bild: PxHere

Han tillägger också att faktorer som övrigt socialiserande – till exempel med vänner – samt att hålla sig fysiskt aktiv är om möjligt ännu viktigare för att uppnå ett långvarigt, trivsamt och lyckligt liv då man blir äldre.

Förtjänar att uppmärksammas

Även om man gått i pension så är ansvarstagande och att känslan av att vara behövd fortfarande sådant som får oss att må bra, menar doktor Factora. Att passa barnbarn är ett helt lysande exempel på hur man kan upprätthålla just de positiva känslorna.

Många av er blir säkert inte ett dugg förvånade av vad man kom fram till i den här studien. Jag blev det inte, men när sådana här underbara slutsatser dras i forskarvärlden, så måste det ju uppmärksammas!

Bild: Peak Venues/Flickr

Jag blir alltid lycklig i hela kroppen av att träffa mina barnbarn – och min gissning är att ni som är mor- eller farföräldrar verkligen kan känna igen er i den där härliga känslan.

Visst var det här underbara nyheter? Tryck nu på dela-knappen om du håller med, så att fler mor- och farföräldrar där ute får ta del av den här viktiga informationen!