Forskare: Dina roligaste kollegor gör dig mindre produktiv på jobbet

Man tillbringar cirka åtta timmar per dag på en arbetsplats. Det gör med andra ord att kollegorna man har på sitt jobb är de människor man träffar allra mest utöver sin familj.

Vissa kollegor gillar man inte, och vissa kommer man aldrig särskilt nära. Det är inget konstigt med det, man kan helt enkelt inte komma överens med alla man träffar.

Sedan finns det vissa kollegor som man trivs väldigt bra med och som man umgås med även utanför arbetstid. Det är såklart jättekul att träffa få fler vänner, men hur påverkar det ens jobbprestation att jobba med nära vänner?

Enligt en ny studie så får våra bästa kollegor oss att jobba sämre, skriver Unilad.

Att ha en eller flera nära vänner på jobbet är jättekul. Även om jobbet kanske inte är superkul varje dag så vet man att man åtminstone har sina vänner på plats, vilket gör att man klarar nästan vad som helst när det kommer till arbetsuppgifter.

Sex procent mindre produktiva

Studien utfördes vid University of Hong Kong och leddes av Dr. Sangyoon Park. Målet med studien var att undersöka om det är bra eller dåligt att jobba med sina vänner.

Studien forskade på en grupp människor i en fiskfabrik, där de anställda jobbar vid olika stationer där de utför olika uppgifter i tillverkningsprocessen.

Sangyoon Park bytte med jämna mellanrum plats på de anställda så de stod med olika personer vid olika stationer. Sedan mättes produktiviteten när de anställda hamnade vid samma station som någon de kände bra och jämfördes med när de arbetade sida vid sida med någon de inte kände.

Resultatet: de anställda var sex procent mindre effektiva när de stod och jobbade bredvid någon de var vän med.

Inte enbart negativt

Även om produktiviteten sjunker när man jobbar med någon man tycker om, så finns det också positiva sidor, enligt Sangyoon Park.

Bland annat så visade det sig att de som har bra vänner på jobbet väljer att stanna kvar på företag i högre utsträckning.

– Att känna varandra väl när man jobbar i ett team är positivt, det kan till och med vara så att arbetet blir bättre utfört trots att produktiviteten går ned. Helt enkelt för att man inte vill göra sin gode jobbvän besviken, säger Sangyoon Park till Unilad.

Bidlkälla: Shutterstock

Vad härligt det är med bra kollegor – trots att man kanske jobbar lite långsammare!

Tryck nu på DELA så att dina underbara arbetskamrater också får se detta!