Här är Tegnell-tvålen – som gör rena succén på nätet

För några månader sedan visste knappt någon vanlig Svensson vem han var, men i takt med att coronaviruset kopplade ett allt starkare grepp om Sverige blev Anders Tegnell snabbt ett av landets mest igenkända ansikten.

Statsepidemiologen har sedan dess hyllats med posters, låtar och en tatuering.

Nu har konstnären Karl Hallberg dessutom skapat en tvål föreställande just Anders Tegnell.

Konstnärskooperativet Not Quite i Fengersfors i Åmåls kommun har slagit upp portarna för sin sommarutställning. För Karl Hallberg, en av flera utställare, har den rådande coronakrisen fått stor betydelse – i dubbel bemärkelse.

Fick en snilleblixt

Hans konstverk blev fast i karantän nere i Tyskland, men för att ändå ha något att kunna visa upp under sommaren så riktade Karl Hallberg fokus mot statsepidemilog Anders Tegnell – som på extremt snabb tid blivit ett av Sveriges mest välkända ansikten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Jag började på en skulptur av Tegnell som jag tänkte gjuta i aluminium. Sedan, efter diskussion med en svägerska, så trodde hon att jag höll på att skulptera i tvål för materialet var liksom lila, man kunde tänka sig en lavendeldoftande tvål, säger konstnären till SVT Nyheter Väst.

Då fick han en snilleblixt.

– Så ja, men tvål – givetvis! Det måste ju vara en tvålbyst!

Än så länge ”bara” ett konstverk

Det är inte heller köpt tvål som gäller, utan en variant som konstnären själv rört ihop hemma i köket.

– Jag tänker att det kan vara som ett tidsdokument, som en kapsel. Det här skedde just nu, 2020 – och jag tycker det är intressant för att det är så ovisst, framtiden. Det är osäkert vad som kommer att ske. Är det ett idolporträtt? funderar Karl Hallberg.

– Kommer Anders Tegnell fortfarande vara en idol om ett, två, tre år? Eller litade vi på fel information? Det står och väger, säger han.

View this post on Instagram

Vintertid – kaffetid #vintertid #kaffe

A post shared by Karl Hallberg (@karlhallberg) on

Nu är, än så länge, Anders Tegnell-tvålen alltså ett konstverk – men sett till vad som redan dykt upp i form av hyllningsprodukter så är det säkerligen troligt att även en sådan här tvål snart även finns att köpa.

Karl Hallbergs klockrena påhitt – som ska dofta sandelträ och OP Aquavit – har i alla fall hyllats här och var på nätet.

Det vore ju något att bli ren av Anders Tegnell.

Tryck nu på dela-knappen om du anser att Anders Tegnell gör ett bra jobb!