Microsoft testar 4-dagars arbetsvecka – ökar produktiviteten med 40 procent

På dator- och IT-företaget Microsoft i Japan så testade man under en månad att minska arbetstiden till endast fyra dagar i veckan.

Hur underbart låter inte det?

Resultaten var dessutom häpnadsväckande – och visade på nästan 40 procent ökad produktivitet bland de anställda.

Pixabay

Arbetstid är konstant en het potatis – världen över. För en tid sedan skrev vi om forskning som föreslog att människor över 40 endast ska jobba 3 dagar i veckan – och sådana här experiment kan man läsa om då och då. Både i Sverige och utomlands.

Hade stängt alla fredagar

Det är, som sagt, en fråga som verkligen engagerar.

Nu har dator- och IT-jätten Microsoft, som startades av Bill Gates, testat att minska arbetsveckan med en hel dag i Japan. Samtliga kontor hade stängt under alla fredagar i augusti – och på så vis blev det tredagarshelger för de anställda, skriver CNN.

Flickr

Enligt företaget visade resultaten att produktiviteten, som man mätt i försäljning per anställd, ökade med drygt 40 procent jämfört med under samma period föregående år.

Ska genomföra liknande test

Förkortad arbetstid var dock inte den enda förändringen under testet.

Man kortade även ner tiden som företagets anställda tilläts lägga på mejlkontakt – och möten fick inte vara längre än 30 minuter. Nu planerar man att genomföra fler liknande experiment i framtiden, rapporterar CNN.

Flickr

Vem vet – slår det väl ut kanske det här är något som kan komma till Sverige! Det vore ju magiskt!

Tycker du också att tredagarshelger är en härlig idé! Tryck då på dela-knappen, så kanske det kan bli verklighet inom kort!