Sven Melanders nya, syrliga passning – till ”experterna” i coronakrisen

Sven Melander har tidigare under coronakrisen kritiserat Expressen för att de lät sina läsare fråga tidningens politiska chefredaktör om den hemska smittan.

Fel person att uttala sig om en livsfarlig pandemi, menade den 72-årige komikern.

Nu skickar han en syrlig passning tillbaka, genom att i ett klipp på sin Facebook-sida berätta om något han själv har bristfällig kunskap om – nämligen renskötsel.

– Det är unikt med renen, som är ett hjortdjur, att både tjuren och kon har horn. Så man kan alltså få sig en riktigt ordentlig smäll, säger Melander skämtsamt.

Bild: Wikipedia

Många vet säkert vid det här laget att Sven Melander inte längre bara är skådespelare och komiker – han är dessutom flitig vad gäller att uttala sig om diverse samhällsfrågor. Oftast via sin otroligt populära Facebook-sida.

Blev irriterad på Expressen

Under coronakrisen har den 72-årige skåningen varit oerhört aktiv – och han har bland annat kritiserat svenskarna som reser till fjällen under pandemin.

Melander gav sig dessutom på Expressen efter att kvällstidningen låtit sina läsare ställa frågor om smittan till den politiska chefredaktören Anna Dahlberg.

Bild: Wikimedia Commons

”Och det tyckte jag var väldigt inspirerande då va, så jag tänkte att nästa vecka så ska jag här på Facebook svara på dina frågor gällande hjärnkirurgi, renskötsel, makramé för nybörjare och tyska hjälpverb. Ja, det är ämnen som jag valt ut för jag har ingen aning om dem. Men ni är jättevälkomna, det ska bli kul”, sa Melander då.

Sedan dess har han i ett klipp berört just hjärnkirurgi, men i ett inlägg som kom ut under tisdagen var det dags att informera om renskötsel. Allt som en sylvass passning till de som uttalar sig om sådant som de inte har expertkompetens om i den rådande krisen.

Bild: Facebook/Sven Melander

”När det gäller renar så finns det tjuvar som kallas för sarv på samiska – och kor som kallas vaja på samma språk. Och själva parningsproceduren – den kallas rengöring”, säger Melander skämtsamt.

”Renen är ju redan ren…”

”Det är unikt med renen, som är ett hjortdjur, att både tjuren och kon har horn. Så man kan alltså få sig en riktigt ordentlig smäll av båda parterna. En annan sak som jag betonade förra veckan när det gäller hjärnkirurgi, det är ju vikten av att tvätta händerna väldigt noga. Det gäller inte när det är renskötsel, för renen är ju redan ren…”

Bild: Facebook/Sven Melander

”Ja, det kan man ju till exempel se på hösten då många älgar står och tvättar sig. Och det beror ju på att det är älgjakt på hösten och då vill ju älgen vara ren…”, skämtar Melander, som avslutar med att berätta att han i nästa avsnitt kommer att ta sig an makramé för nybörjare.

Jag tycker att den 72-årige komikern är helt klockren i sättet som han kombinerar åsikter, kritik och humor. Han framför sina tankar på ett roligt, men också sylvasst, sätt – och det drar till sig många människors uppmärksamhet.

Håller du med Sven om att vi ska låta experterna vägleda oss i den här svåra tiden? Tryck då på dela-knappen, så att fler får se det här klockrena klippet!