Sven Melanders klockrena utskällning – till svenskarna som nu åker på skidsemester

Sven Melander är mest känd som komiker och skådespelare – men på senare år har han gång på gång gett sig in i samhällsdebatten. Framför allt via sin populära Facebook-sida.

Nyligen har han tyckt till om dels ”experterna” i coronakrisen, dels kvällstidningarnas roll i det hela.

Nu slår den 72-åriga skåningen till igen – med en stenhård passning till alla som beger sig på resor till svenska fjällen.

Sven Melander har genom åren blivit otroligt folkkär – bland annat genom sin underbara medverkan i klassikern Sällskapsresan, men den i dag 72-årige skåningen har synts till inom underhållningsbranschen inom flera decennier.

Släpper ett nytt klipp

Nu för tiden ger han sig dock gång på gång in i debatten kring samhällsfrågor – oftast via sin Facebook-sida som har över 160 000 följare.

Där tyckte han häromdagen till om tidningen Expressens hantering av coronakrisen när man lät sin politiske chefredaktör svara på läsares frågor om smittan. Som en kontring på det lovade Melander att längre fram själv lära ut om saker som tyska hjälpverk, makramé och hjärnkirurgi.

Sådant han inte har någon koll på, alltså

Bild: Facebook/Sven Melander

Nu har den folkkäre skådespelaren och komikern dessutom släppt ett nytt i klipp i vilket han börjar med att fullfölja sin stenhårda passning mot Expressen. I videon inleder Melander med att prata om just hjärnkirurgi.

”Det första problemet är att hjärna stavas med H i början och det kan vara lite svårt, men det är ingenting att göra åt, utan det får man hacka i sig.

Bild: Facebook/Sven Melander

Sedan är det väldigt bra, när man börjar med hjärnkirurgi, att veta var hjärnan sitter – och den sitter alltså här uppe innanför skallen.

Om man sedan ska börja operera då direkt, då är det väldigt viktigt med hygienen. Så det är noga att man tvättar händerna innan man börjar operera”, säger han.

Sjunger egenskriven sång

Sedan fortsätter Melander med att skicka en ilsken, men humoristisk, pik mot alla svenskar som beger sig ut på resor nu under coronakrisen – då alla uppmanas att hålla sig hemma.

”Apropå det här med att tvätta händerna så kom jag på en liten ramsa eller sång till alla de som ska åka till fjällen nu under senvintern och påsken”, säger han och börjar sjunga med en egen låt med melodin från barnvisan ”Blinka lilla stjärna där”.

”Tvätta, tvätta nu din hand,
Löddra på för fosterland,
Mellan, i och ovanpå,
Sen får du i liftkön stå,
Vilket härligt friluftsliv,
Köa sen till intensiv (slut) … vårdsvdelningen på närmaste fullbelagda sjukhus…”

Sven är en mästare på att säga vad han tycker – fast med en humoristisk ton. Jag måste säga att det är helt klockrent. Vi måste våga stå för våra åsikter, men det betyder inte att man ska vara taskig mot andra.

Tycker du också att Sven är rätt ute? Tryck då på dela-knappen! Hans röst kan verkligen behövas nu i coronakrisen!